Današnji tempo življenja in razvoj tehnologij povzroča, da so zunanja igrala za otroke velikokrat zapuščena. V čem se skrivajo razlogi, ki pravijo, da bi morali otroci več časa preživeti v zunanjem okolju?  Kakšna bi morala biti zunanja igrala, da bi pritegnila in zadržala otroke dlje časa na njih?

Kakšna so igrišča  tipa “igre za učenje”?

 Pomen igre na razvoj miselnih, fizičnih, socialnih sposobnosti pri otrocih, je nedvoumno dokazana in s tem tudi na čustveno dobro počutje [1].  Pri tem ima poseben pomen igra v zunanjem okolju, kjer so otroci izpostavljeni različnim vplivom okolja. Svež zrak prispeva k razvoju kosti, krepi imunski sistem, fizično kondicijo.zunanja igrala za otroke

Igra v naravi pa ni samo za zabavo in zdravje, ampak je pomembna  tudi kot pomoč pri učenju [2]. Najmanj ena ura na dan »igra za učenje«. Omogočiti otrokom igro, ki jo želijo, je prostor za zgodbe, za risanje, petje. Izkusiti in raziskovati svet.

Igra zunaj vzpodbuja sposobnost predstave, ki se izgublja s pretiranim igranjem video iger. Zunanja igrala za otroke in igra zunaj razvija sposobnost reševanja realnih problemov. Zunanji prostori za igro  morajo biti načrtovani univerzalno, v smislu, da vključujejo širok nabor zunanjih igral, za aktivnosti, igro, zabavo in učenje. Vključno z učenje obvladovanja tveganj, seveda v nadzorovani obliki, brez nevarnosti.

Kakšna bodo zunanja igrala za otroke v dobi digitalizacije?
interaktivna tabla

V času, ko digitalizacija prodira na vsa področja in smo priča velikim trendom urbanizacije, nujno potrebujemo večfunkcionalna otroška igrišča. Kreal sodeluje pri razvoju prostorov za zunanja igrala za otroke, v času ko se dogajajo velike spremembe.

Oprema za zunanja igrala vključuje tehnologije, kjer fizično aktivnost spremljajo svetlobni in zvočni učinki, zaporedja, igre in aktivnosti. Igrišča vključujejo zabavo, različnost in prostor za druženje za različne generacije. Na modernih javnih odprtih prostorih so zunanja igrala za otroke povezana z postavitvijo druge opreme kot so postaje za rekreacijo in fitnes,  plezalne stene, gugalnice, ki so lahko prilagojene za uporabo starejših. Zraven igre za otroke, prostor ponuja razunanja igrala za otrokezličnim generacijam:

  • vadbo za krepitev telesne kondicije in motorike,
  • razvoj in vzdrževanje tavnotežja,
  • vaje za moč,
  • miselne igre.

Vključuje se  oprema, ki razvija senzorične spretnosti otrok in vzpodbuja kreativnost; igralni in učni paneli, glasbeni instrumenti, vodne funkcije.