Vrhunska športna plezalka Mina Markovič na plezalni steni eClimber

Razmišljate o izdelavi plezalne stene?

Marsikdo sanja o izdelavi lastne plezalne stene. Trening in sprostitev na dosegu roke, kadar nam zadiši in to v udobju lastnega doma. Nič zapravljenega časa za vožnjo do plezalnih sten (katerih uporaba je pogosto plačljiva) ali naravne skale, slabo vreme nas ne ovira. Pa še nekaj denarja bomo prihranili. Sliši se odlično.

Ocenite stroške za izdelavo plezalne stene

A izdelava plezalne stene ni tako preprosta in žal tudi ne tako poceni, kot si predstavljamo. Kakovostni oprimki so precejšen strošek. Bolj kot želimo, da bo plezalna stena uporabna, da bomo lahko na razmeroma omejeni površini kombinirali čim več kombinacij prijemov različnih težavnosti, več oprimkov potrebujemo. Tukaj pa se zgodba šele dobro prične. Oprimke se vijači v primerno podlago, recimo takšno, ki posnema naravno steno. Tovrstna podlaga seveda znova ni poceni. Varčni domači mojstri po navadi pri tem koraku pogosto raje uporabijo cenejši material, kot je iverna ali celo OSB plošča, kar pa je lahko dvorezen meč. Če se res ne spoznajo na to delo, oprimki niso dovolj stabilni, neustrezno obdelana površina plošče je lahko vir poškodb. Žal še nismo končali z naštevanjem ovir, ki čakajo ljubitelje ‘naredi sam’ filozofije. Stena oziroma plošče z oprimki potrebujejo – sploh kadar so pod naklonom – nosilno konstrukcijo ali pa morajo biti zelo vešče pritrjeni na steno. V nasprotnem primeru lahko pride do popustitve stene pod obremenitvijo in seveda znova do poškodb plezalca. Zato vam svetujemo, da preden vzamete v roke vrtalni stroj, da bi pričeli vrtati luknje v steno, raje poprimite za kalkulator in naredite oceno stroškov. Morda boste presenečeni, ko boste videli, koliko vas lahko stane ‘poceni’ rešitev – lastna izdelava plezalne stene.

Krealova plezalna stena eClimber

Zaradi vsega zgoraj naštetega morda velja razmisliti o tem, da bi izdelavo plezalne stene raje prepustili strokovnjakom. V Krealu vam lahko priskočimo na pomoč v obliki sistema eClimber. Gre za inovativno plezalno steno, ki jo popolnoma ukrojimo vašim potrebam in željam. Lahko je poljubne velikosti, ima poljubno število oprimkov, z različnimi nakloni, različnimi vrstami podlag itd. Lahko je samostoječa – pritrjena na modularno aluminijasto konstrukcijo, ki je izjemno močna, a lahka; lahko pa vam jo pritrdimo na notranjo steno ali celo fasado.

Sploh še nismo prišli do glavne odlike sistema eClimber. Ta je namreč inovacija, edinstveni plezalni sistem z interaktivnimi oprimki z LED lučkami, ki omogoča povezavo med steno in pametnim telefonom. Rešitev ni le plod sodelovanja strokovnjakov z različnih področij, temveč je pri razvoju sistema eClimber sodelovala celo vrhunska športna plezalka Mina Markovič.

Kako deluje? V mobilni aplikaciji si preprosto izberemo smer želene težavnosti in že se nam na plezalni steni osvetlijo oprimki, po katerih moramo plezati. Začetniki si izberejo manj zahtevno smer in se jim osvetlijo oprimki, ki nudijo lažji prijem, pa tudi bolj na gosto so posejani po steni. Rešitev je primerna tudi za izkušene plezalce, ki lahko posežejo po takšnih smereh, pri katerih so osvetljeni zahtevni oprimki, ki so tudi bolj oddaljeni drug od drugega. Tako je eClimber rešitev, ki na razmeroma majhnem prostoru omogoča usmerjen trening skoraj neskončnega števila kombinacij, od lahkih do skrajno zahtevnih. Zato je eClimber ena stena, ki ponuja tisoč smeri. Izberemo lahko celo smeri, ki simulirajo resnične stene, ali pa izdelamo lastne. Aplikacija omogoča shranjevanje rezultatov, tako da lahko spremljamo napredek in ga primerjamo z drugimi. To spremeni plezanje iz individualne izkušnje v skupinsko igro. Steno lahko opremimo tudi z več stikali na vrhu, z dotikom katerih se signalizira, da je smer preplezana – tako lahko v živo tekmujete s prijatelji.

Še razmišljate o izdelavi plezalne stene? Prepustite raje umazano delo izdelave nam, vi pa se prepustite plezalnim užitkom na pametni steni eClimber. Pošljite nam povpraševanje z vašimi željami na kreal@kreal.si, mi pa vam bomo v najkrajšem možnem času pripravili ponudbo.