Spodaj vam na kratko opisujemo prednosti, ki jih za vsakdanje življenje, prinašajo izdelki iz aluminija.

.

Vsestranska uporabnost aluminija

.

Število izdelkov iz aluminija iz leta v leto narašča. Zaradi nizke specifične teže se je sprva uporabljal predvsem pri izdelavi letal, nato pa so hitro razširil na druga transportna sredstva, vse od avtomobilov, prikolic, vlakov do ladij. Ker je aluminij možno 100% reciklirati in ker je neoporečen z zdravstvenega vidika je izjemno priljubljen v živilski industriji za pakiranje hrane in pijač. Trenutno embalaža predstavlja največji segment uporabe aluminija, a se njegova uporaba širi tudi na ostala področja.

Preberite si še: Uporabnost aluminija in aluminijevih zlitin

.

Prelomno leto v širitvi izdelkov iz aluminija predstavlja leto 2008, ko je podjetje Apple predstavilo prenosnik MacBook z ohišjem iz eloksiranega aluminija. Omenjen prenosnik ne predstavlja le oblikovalske klasike, temveč je oblikovalcem in uporabniku približal ostale izjemne lastnosti in lepoto aluminija, od številnih možnosti obdelave in oblikovanja do atraktivnega izgleda, odpornosti na korozijo in nenazadnje tudi visoke toplotne prevodnosti. Slednja lastnost je še izrazito pomembna pri vzponu LED svetil.

.

Prednosti aluminija pri oblikovanju svetil

izdelki iz aluminijaAluminij je dovolj mehak, da omogoča izjemno natančno izdelavo, dobro prilagajanje delov in odlično končno obdelavo površine. A čeprav je izjemno enostaven za obdelovanje, je hkrati zelo močan (trden?) material. Razmerje med trdnostjo in težo je boljše kot pri jeklu, poleg tega pa dobro prenaša nizke temperature, kar je idealno za zunanja in industrijska svetila (1).

.

Med najbolj zanimivimi izdelki iz aluminija so prav gotovo ambientalna in led svetila

.

Če gledamo na oblikovanje širše in ne zgolj kot površinsko estetiko, lahko pri oblikovanju svetil izkoristimo njegove izjemne sposobnosti prevodnosti toplote. Svetila oblikujemo tako, da se toplota ne kopiči okoli LED sijalk, temveč jo odvajamo in s tem bistveno podaljšujemo življensko dobo LED sijalk. Glede na ceno je aluminij zdaleč najboljši toplotni prevodnik. Simulacije toplotne prevodnosti si lahko ogledate na zunanji svetilki CCR

Pri oblikovanju svetil iz aluminija ne gre zanemariti odsevnih lastnosti, saj lahko reflektira 80% vidne svetlobe, kot tudi toploto. Če temu dodamo še nizko težo postane odličen material za LED svetila. Namizni svetilki Lake in Ocean izkoriščata prav odsevnost aluminija, tako je prostor okoli svetike osvetljen večinoma z odbojno svetlobo.

led svetilaIzdelki iz aluminija imajo dolgo življensko dobo. Ne le, da je material zelo obstojen je tudi odporen na korozijo, torej ne rjavi. Pri izpostavljenosti zraku se aluminij naravno zaščitni (oksidira??). Zaradi tega je idealen za zunanjo uporabo tudi ob obmorskem pasu in hkrati je odporen na kemikalije, kot so žveplo in klor. Tako lahko svetilka CCL deluje v ekstremnih razmerah, tako ob morju, kot ob visokih zunanjih temperaturah.

Električna prevodnost je le še ena v vrsti prednosti, ki jih ponuja aluminij. To lastnost smo tudi izkoristili pri namizni svetliki Ocean, kjer svetilo vklopimo ali izklopimo le z dotikom površine svetilke. V primeru daljšega dotika pa se svetloba zatemni.

.

Nenazadnje je treba omeniti tudi okoljki vidik uporabe aluminija. Oblikovati izdelke, ki jih je mogoče 100% reciklirati postaja ultimativni cilj h kateremu strmijo oblikovalci v procesu razvoja izdelkov. Aluminij je 100% obnovljiv material in s predelavo ne izgubi svojih mahanskih in drugih lastnosti. S takšnimi lastnostmi ima aluminij pred sabo svetlo prihodnost.